Cities

Ajaccio

Almere

Milton-Keynes
  - Pictures
  - Links

Viladecans

Last update: Sep. 1, 2016

 

MILTON-KEYNES

Milton Keynes, designated in the 1960ís as a planned new town, is centrally located in the UK, 70 miles North West of London. It con-tinues to pursue its vision of a sustainable community with energy efficiency (EE) and the integra-tion of environmental and socio-economic factors.

Elements of the programme, where a holistic approach to urban design has been adopted, include:

  • Combined Heat and Power (CHP) with private wire network
  • Enhanced building fabric
  • Photovoltaics (PV)

Combined Heat and Power

A successful component of the Milton Keynes project has been the delivery of the CHP engine connecting via a private wire network up to many buildings in the city centre.
This installation is now creating an appetite for expansion and an interesting recent development has been the proposal to build a major headquarters building at the former Hockey Stadium. As part of this Thamesway, who operate the CHP network has successfully presented the financial case to the client.
This is a good indicator of the confidence now being shown in the ability of the CHP to deliver cost effective heat and power. As the new site is outside the original CHP area, the client was not forced to connect to the district system; it was an open financial choice, competitively with other 'business as usual' energy providers.

Enhanced building fabric

Two ambitious buildings with enhanced building fabric have been realized: the Vizion residential building and the Pinnacle office building.
These elements include:
  • Orientation
  • U Values
  • Windows
  • Ventilation
  • Air changes per hour
Which are all enhanced over national standards.

Solar Photovoltaics

An element of the project included delivery of a renewable energy component.
Due to the economic conditions the original site intended for the installation has not been developed for buildings.
Initially consideration was given to installing the Solar PV panels to be located at ground level on the site, this would be a facility that would be fenced off and managed for solar generation only.
The intention was that when development activity restarted, the solar installation would be temporarily removed and then integrated into the new roof design for the new development. Not surprisingly costs of fencing, lighting, CCTV and security, insurance, together with the estimated costs of removal and reinstallation, in addition to the disturbance to the yields during a potentially lengthy relocation period was seen as prohibitive as well as questionable from a sustainability point of view.
This necessitated an alternative strategy for the PV location.

The installation is consequently places on the former bus station; a Homes and Communities Agency owned building. It has a community based use in the building, and the partners have been exploring ways in which some sort of community benefit can be gained from the installation, such as free or subsidised electricity for the community use as well as being able to use some of the space in the building for dissemination and education about the project. The PV installation (in total 165kWp) is realized in the beginning of 2012.


 



is co-funded by the European Commission | Contact | Aug 2005 - Nov 2017 |